Jak przygotować prawdziwą gorącą czekoladę do picia?


Jesteś miłośnikiem czekolady w każdym wydaniu? Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego i jednocześnie chcesz się rozgrzać, gorąca czekolada będzie trafionym wyborem. Poznaj przepis na napój o gęstej konsystencji – taki, który w ogóle nie będzie przypominać czekolady z automatów ulokowanych, np. w miejscach pracy.

Gorąca czekolada kojarzy Ci się z przesłodzonym kakao? Wszystko wskazuje na to, że dawno nie miałeś okazji wypić prawdziwego czekoladowego napoju. Intensywny w smaku o gęstej konsystencji – taka powinna być czekolada do picia. I właśnie taką możesz przygotować w domowym zaciszu. Grunt to sprawdzony przepis.

Gęsta gorąca czekolada do picia – niezbędne składniki


Jeśli marzy ci się gorąca czekolada o gęstej konsystencji, przyrządzisz ją z poniższych składników. Potrzebne będą:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 2,5 szklanki mleka o 3,2% zawartości tłuszczu,
  • 1 łyżeczka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie),
  • szczypta soli.

Jeżeli chcesz, mleko możesz zastąpić niesłodzonym mlekiem zagęszczonym lub śmietanką – kremówką o zawartości tłuszczu 30%.

Z takiej ilości możesz przygotować 2 kubki gorącej czekolady.

Czekolada do picia – sposób przygotowania


Chcesz, aby czekolada do picia była gotowa w zaledwie kilka minut? To możliwe. Wystarczy, że będziesz postępować krok po kroku zgodnie z poniższymi wskazówkami.

  • W garnku umieść mleko, dodaj ekstrakt waniliowy oraz – opcjonalnie – laskę cynamonu. Gotuj aż do wrzenia – na małym palniku.
  • Kiedy mleko zacznie wrzeć, zmniejsz płomień. Gotuj przez ok. 10 minut.
  • Wyciągnij laskę cynamonu i dodaj kakao. Całość wymieszaj – aby pozbyć się grudek.
  • Do garnka dodaj cukier, szczyptę soli oraz czekoladę połamaną na mniejsze kawałki.
  • Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.

Garnek zdejmij z palnika wówczas, gdy uznasz, że czekolada do picia ma już pożądaną gęstość. Im dłużej będziesz mieszać, tym więcej mleka się zredukuje i tym gęstszy będzie napój.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *